Unikwartier

unikwartier_logo

Ontdek de sfeer van het Unikwartier

Eigenzinnig stukje stad
In de Utrechtse binnenstad ligt het Universiteitskwartier. Een eigenzinnig stukje stad in opkomst, waar veel te ontdekken valt. Achter de gevel van een schitterend Jugendstilgebouw vind je een conceptstore en kapper. Op een idyllische straathoek zit een wijncafé dat bij elk glas een verhaal heeft en een onder straatniveau verstopte whiskybar schenkt driehonderd soorten whisky.

Op de vierhonderd jaar oude Lapjesmarkt koop je bijzondere stoffen. In de kelder van een historisch bakkerspand kun je high-teaen én kaasfonduen, en onder de bomen op een wat achteraf plein barst zomaar opeens een festival los. Er zijn kunstgaleries, vintagezaakjes, winkeltjes met kleding en design van lokale ontwerpers. En er is eten uit alle windstreken: van Vietnam en Turkije tot Indonesië en Spanje.

Positieve vibe
In de afgelopen tien jaar heeft dit gebied zich ontwikkeld van een plek die bekendstond om z’n prostitutie en drugsoverlast tot een gevarieerde wijk met een coole, positieve vibe. Het Universiteitskwartier combineert hip met historisch, jonge creatieven met oude ambachten, en biedt ruimte aan kleinschalige, maar avontuurlijke ondernemers. De zaken die hier al tientallen jaren zitten, de nieuwe pareltjes, maar óók de rafelrandjes: samen laten ze de buurt bruisen.

Het Unikwartier (een film van Ryan Oduber)

Het is een authentieke plek waar de echte Utrechters graag komen, en die voor iedereen die van ‘anders’ shoppen houdt de moeite van het omlopen waard is. Hoewel, omlopen… Deze kleurrijke wijk ligt slechts op een steenworp afstand van de Neude. Dus kom vooral eens langs en laat je inspireren door de vele verrassingen die het Universiteitskwartier te bieden heeft.

Wisseltips

De Vrije Wolf

Ontdek de ateliers, expo’s en events in deze voormalige Wolvenplein gevangenis.

Bloemenmarkt

Elke zaterdag wordt de grootste en oudste bloemenmarkt van Utrecht gehouden op hetprachtige kerkplein Janskerkhof.

Bootje varen

Huur een kano en vaar stilletjes door de smalle Middeleeuwse grachten.

Van krakers naar culture

Vele voormalige kraakpanden hebben in de jaren tachtig een legale bestemming gekregen en zijn nu creatieve hotspots. Check vooral expositieruimte Moira en de initatieven van ACU.