Stadsschouwburg Utrecht


Naast dat we een theater zijn, hebben we ook een restaurant

Het is een imposant en bijna niet te missen gebouw. De Stadsschouwburg van Utrecht, sinds 1941 een belangrijke en gevestigde toevoeging aan het culturele aanbod van onze stad. De laatste verbouwing in 2016 heeft de Stadsschouwburg weer op de kaart gezet en er is ook steeds meer aandacht voor de culinaire toevoegingen in het theater.

Wat is de Stadsschouwburg?
“De Stadsschouwburg is in Utrecht het podium dat een heel breed aanbod aan voorstellingen presenteert. Op jaarbasis ruim vijfhonderd voorstellingen in twee zalen. Maar ook op locatie. We hebben bijvoorbeeld afgelopen jaar een voorstelling op Utrecht Centraal geproduceerd. Elk jaar komen er ruim tweehonderdduizend bezoekers. Naast dat we een theater zijn hebben we ook een restaurant wat zeven dagen in de week is geopend.

Ons terras is uitgeroepen tot mooiste terras van Utrecht, met uitzicht op de Dom’

Lucia Claus – Stadsschouwburg Utrecht

We hebben beneden ook een café wat dagelijks vanaf tien uur ‘s ochtends is geopend. Bij het restaurant zit ook een terras op het balkon. Een aantal jaren geleden is dat uitgeroepen tot mooiste terras van Utrecht, met uitzicht op de Dom. Dat terras is denk wel een beetje een verborgen plekje.”

Hoe is de Stadsschouwburg ontstaan?
“De Stadsschouwburg is geopend tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1941. Dat is best bijzonder. Aan de buitenkant van het gebouw staat een gouden beeld van de muse, met een theater masker en een maretak. Je denkt dat ze in golven staat, oppervlakkig gezien. Maar als je goed kijkt, dan zie je dat het kanonnen zijn. Het is een subtiele verwijzing naar de oorlog en de tijd waarin de Stadsschouwburg ontstaan is. Zo lang staan we hier dus al. Het heeft allerlei verbouwingen ondergaan, in 2016 was de laatste. Ik durf te zeggen dat wij op dit moment een van de best geoutilleerde schouwburgen van Nederland zijn.”

Wat voegt de Stadsschouwburg toe aan het Unikwartier?
“ Vooral levendigheid, denk ik. We maken met ons restaurant ook een onderdeel uit van de horeca hier in de buurt. Ik denk dat je met elkaar die levendigheid wel creëert in de wijk. En wij zijn daar denk ik wel een speler in. Mensen die voor de voorstelling wat komen eten of na afloop nog even blijven hangen. Ik vind het ook heel tof dat we met de Universiteit in dit kwartier zitten, kunst en wetenschap is een mooie combinatie natuurlijk. Maar dit is ook een stuk van de stad met een winkelaanbod dat net even wat anders is dan de rest van de stad. Wij onderscheiden ons met ons product. Er is geen ander theater in deze buurt. Daarnaast leggen we ook een accent op de levendigheid in de avond.”


cultuur food & drinks cabaret comedy concerten livemuziek moderne dans optredens podium terras theater toneel

In 't kort

Naam

Lucia Claus

Onderneming

Stadsschouwburg Utrecht

Website

https://stadsschouwburg-utrecht.nl

Specialiteit?

Theatervoorstellingen

Locatie

Lucasbolwerk 24

Sinds

1941

Top spots

De Universiteitsbibliotheek

De Bloemenmarkt op het Janskerkhof

Gevangenis Wolvenplein