Van Ouds in het Vosje


Naast tabak verkopen we ook Dom-kaarsen die wij zelf maken!

Een klassiek verhaal ‘van vader tot zoon’, is de geschiedenis van sigarenmagazijn Van Ouds in het Vosje. Eigenaar Leon de Groot was nog maar vier jaar toen zijn vader de tabakswinkel aan de Nobelstraat begin jaren ‘90 overnam. Vanaf dat moment wist Leon dat hij ooit de trotse eigenaar zou zijn van zijn eigen winkel. Misschien was het toen nog niet afgesproken, maar nu is het wel duidelijk dat de Utrechter niets liever had gewild dan de trotse eigenaar van het Vosje te zijn.

Wat doen/verkopen jullie?
“Wat wij voornamelijk verkopen is de tabak. Dat is echt het zicht van de winkel, maar doordat het achteruit loopt moeten we toch bezig blijven. Daarom zijn er alternatieven gekomen zoals souvenirs en de Dom-kaarsen die wij zelf maken. Dat houdt je ook wel bezig. Je kunt als winkel niet meer leven van de tabak. Tien jaar geleden zeiden we wat anders maar nu zijn we echt dingen aan het verzinnen om overeind te blijven. We krijgen veel toeristen hier in de winkel, dus de souvenirs zijn wel een goede toevoeging.”

Als winkel kun je niet meer leven van tabak alleen’

Leon de Groot – Sigarenmagazijn Van Ouds in het Vosje

Hoe is deze onderneming ontstaan?
“Mijn vader heeft deze zaak vijfentwintig jaar geleden overgenomen. We hebben nog wel altijd een foto in de zaak hangen van de ‘meneer met de hoed’, de vorige eigenaar. In de jaren zeventig runde hij de zaak en hij was vrij bekend in Utrecht. Ik was vier jaar toen mijn vader de zaak kocht en sindsdien loop ik eigenlijk al mee, ik ben hier opgegroeid. Inmiddels ben ik zelf eigenaar hier, mijn vader helpt nog wel altijd mee.”

Waarom naar Van ouds in het Vosje?
“Ik denk toch wel voor de ouderwetse sfeer. Iedereen in Utrecht kent wel het Vosje. Sinds kort verkopen bij ook kaarsen in de vorm van de Dom. Daar onderscheiden wij ons ook heel erg mee. Niemand heeft dat. Heel veel mensen denken ook dat wij de tabakswinkel ‘de Oude Tijd’, van verderop als concurrent zien. Dat is niet zo, omdat zij heel ander publiek hebben. Wij zitten meer in het middensegment, met de kaarsen en de tijdschriften.”


ambacht rookwaren sigaren sigaretten souvenirs tabak tabakswinkel tijdschriften

In 't kort

Naam

Leon de Groot

Onderneming

Van Ouds in het Vosje

Website

https://inhetvosje.nl

Specialiteit?

Tabak, tijdschriften en Dom-kaarsen

Locatie

Nobelstraat 141

Sinds

1993

Top spots