Nachtleven


Al meer dan een eeuw hofleverancier van nachtleven

Hoogbejaarde Utrechters kennen de beddenspeciaalzaak misschien nog als Van Luijn Bedden. De eerste advertentie van het fameuze Utrechtse familiebedrijf dateert van 1906. Ze draaien dus al een tijdje mee. Tegenwoordig prijken de letters ‘Nachtleven’ boven de grote raambogen in de Voorstraat. Ik sprak met Jonathan van Luijn, vierde generatie, binnenkort eigenaar. 

De meer dan honderd jaar oude onderneming heeft niet altijd op de Voorstraat gezeten. De eerste winkel was gevestigd op de Amsterdamse Straatweg. “Vroeger was dat misschien wel dé chique winkelstraat van Utrecht. De mensen kwamen uit Zuilen en Maarssen over de Amsterdamse Straatweg richting De Neude wandelen. Destijds was onze zaak één van de eerste mooie beddenwinkels van Utrecht, misschien wel van Nederland. Bedden waren toen vooral heel praktisch, eenvoudige houten ledikanten. Wij importeerden als eersten designbedden uit Italië.”

Klandizie met roots in de wijk

Met topkwaliteit en design onderscheidt Nachtleven zich sinds jaar en dag van de beddenboeren en matrassenstunters op de Meubelboulevard. Liefhebbers vanuit het hele land weten de winkel te vinden voor hun exclusieve en stijlvolle collectie. Met bijzondere ledikanten van diverse houtsoorten weet Nachtleven al meer dan een eeuw een trouwe doelgroep aan zich te binden.

“Het grappige is dat je vaak hoort dat klanten ons in hun studententijd hebben leren kennen. Unikwartier is natuurlijk een echte studentenwijk. Als student hebben ze misschien, na een avondje doorzakken, door de etalages naar onze mooie bedden staan kijken. Later waaieren ze uit over het hele land, vaak met een prima inkomen. En als dan het moment komt om een goed bed aan te schaffen, blijken ze ons vaak feilloos te kunnen vinden. Ik denk echt dat dat onze nationale klantenkring voor een belangrijk deel verklaart.”

Maatwerk voor Utrechtse poppenhuisjes

De meest winkels staan tegenwoordig vol met boxsprings. Terwijl een houten bed heel persoonlijk kan zijn en zelfs op maat gemaakt. Nachtleven geeft persoonlijk advies, afgestemd op de woonsituatie. Geen overbodige luxe in een historische stad waar vrijwel geen huis hetzelfde is en het vaak passen en meten is in kleine kamertjes.”

“Je merkt dat mensen de afgelopen 20 jaar alsmaar grotere bedden willen. Vroeger noemde men een twijfelaar van 1 meter 40 een tweepersoonsbed. Daar slapen nu kinderen uit groep 8 in. Maar de huizen zijn vaak nog wel authentiek en klein gebleven. Daarom komen we vaak even kijken bij de mensen thuis om de situatie in te schatten en het bed aan te passen.”

Wij importeerden als eersten designbedden uit Italië.”

Jonathan van Luijn – 4e generatie familie van de oprichter

Geen Amsterdamse toestanden

“We zijn constant op zoek naar nieuwe merken, modellen en designs. Daarom bezoeken we elk jaar de grote woonbeurzen van Europa, zoals de Salone del Mobile in Milaan. Maar we zijn heel blij als we überhaupt één merk vinden per jaar. Onze showroom is beperkt en onze standaarden zijn hoog, dus een nieuw merk komt er niet zomaar in bij ons.”

“Sommige bedden zijn ook echt te duur. Utrecht is toch een studentenstad. Mensen houden hier best van mooie spullen en kwaliteit mag heus wat kosten. Maar het moet wel een beetje normaal blijven. En die mentaliteit zie je terug in het winkelaanbod. Geen Amsterdamse toestanden hier.”

Hier is altijd wat te beleven

Omdat Nachtleven er al zo lang zit, kan Jonathan smakelijke anekdotes vertellen over de kleurrijke inwoners van de wijk. “Er is zoveel contact, je kent gewoon iedereen. Zo kennen we de kunstenaar Jeroen Hermkens via Kunsthandel Juffermans hier om de hoek. Hij koopt hier zijn matras en wij hebben een prachtige muurschildering van hem in de winkel. Naast ons zat Huize Mona, het oudste bordeel van Utrecht (dat onlangs haar deuren sloot, red.). Op koopavonden is het wel eens voorgekomen dat we bordeelgasten hun pleziertje hoorden beleven. Terwijl wij hier serieus onze matrassen probeerden te verkopen, hoorde je op de achtergrond andere ‘matrasgeluiden’, haha. We leveren ook matrassen aan Het Snurkhuis en we hebben planten van Buitengewoon Bloemen in de showroom staan. Zo helpen we elkaar een beetje. Dat is toch de verbondenheid die een stad maakt.”

Al die kleurrijke figuren, daardoor bruist Unikwartier.”

Jonathan van Luijn – Nachtleven

Tuurlijk beleven we ook wel eens minder leuke dingen. Zoals een baksteen door de ruit, uitwerpselen in de portiek of vechtende jongeren voor de deur. We hoeven ons nooit te vervelen hier. Maar over het algemeen is die diversiteit juist wat het leven hier zo mooi maakt. Al die kleurrijke figuren, daardoor bruist Unikwartier. Het ene moment staat een plat pratende Utrechter in de zaak te zwaaien met een kussen van de markt en een uurtje later sta je een ledikant te verkopen aan een chique familie uit het Wilhelminapark. Superleuk toch!”

Predicaat Hofleverancier

Als het beddenimperium van de familie van Luijn 125 jaar bestaat, wil Jonathan het Predikaat Hofleverancier aanvragen. Vanaf dat moment zal een koninklijk schild de gevel van zijn winkel aan de Voorstraat sieren. Het lijkt erop dat kwaliteit uiteindelijk zegeviert. Ik kan niet wachten tot ik weer een nieuw bed nodig heb. Ik wens Nachtleven nog 100 mooie jaren toe. 

Tekst: Sven Willemse


design Bedden beddenspeciaalzaak dagje weg de beste bedden hofleverancier interieur Italian design matrassen shoppen in utrecht uit in utrecht Unikwartier universiteitskwartier winkelen in utrecht wooninrichting zininutrecht

In 't kort

Naam

Jonathan van Luijn

Onderneming

Nachtleven

Website

www.nachtleven.eu

Specialiteit?

Kwaliteitsbedden en matrassen

Locatie

Voorstraat 9 - 15

Sinds

1906

Top spots

Buitengewoon Bloemen

Bijzondere bloemen- en plantenwinkel

Kunsthandel Juffermans

Nationale en internationale grafische kunst

Hill lichtstudio

Unieke designverlichting