Miss Tajine


Een warme omhelzing van geur, smaak en gastvrijheid

‘Cheers! Op de zonnesteek deze week.” Het is al dagen tropisch warm en als de voorspellingen uitkomen, kunnen we een ongekende hittegolf verwachten. Ik klink mijn flesje Wostok Pruim & Kardemom tegen dat van Christa van der Lijn, ofwel Miss Tajine. Wat ik proef is waanzinnig, een heerlijke explosie van fruit en kruiden. 

“En moet je nagaan… als je dit met eten erbij proeft waar bepaalde kruiden in voorkomen. Dan versterkt het elkaar nog meer. Ik was op zoek naar drankjes bij de maaltijden, maar wilde absoluut geen cola of dat soort dingen gaan verkopen. Toen zijn we met onze gerechten erbij allerlei soorten gaan proeven. Er vielen een hoop drankjes af omdat ze gewoon niet overeind bleven bij de sterke smaken van mijn tajines. Maar toen ik een slok van Wostok nam, dacht ik; met dit spul mis ik niet eens het wijntje bij de maaltijd.” 

Avontuurlijke wereldsmaken 

Verwacht bij Miss Tajine geen standaard assortiment drankjes. Net als haar verrukkelijke tajines, draait alles om een uitgebalanceerde en verrassende smaakbeleving. Christa kookt als een jazzmuzikant. Avontuurlijk improviseert deze chef op klassieke tajine recepten.

De meeste mensen kennen wel de Marokkaanse tajine met lamsvlees, pruimen en amandelen. Deze klassieker maakt natuurlijk deel uit van het menu bij Miss Tajine. Maar haar inspiratie haalt ze uit alle windstreken. “Thuis kookte mijn moeder altijd al gerechten van over de hele wereld. Mijn ouders zijn Joods. In die cultuur gebruiken ze ook veel verschillende specerijen. Als kind krijg je dan misschien wat meer mee dan het gemiddelde Hollandse meisje. Koken is altijd al mijn hobby geweest, maar geur ook. Ik heb ook in een parfumerie gewerkt. Ik denk dat je al die invloeden proeft in mijn tajines.”

“Die tegenstellingen van zoet en hartig, zout, bitter en zuur. En die geuren. Jaaa, daar kan ik gewoon helemaal blij van worden. Als ik in Marokko over zo’n markt loop waar de specerijen prachtig uitgestald liggen in gevlochten rieten manden. De geuren die je daar ruikt.”

Die tegenstellingen van zoet en hartig, zout, bitter en zuur. En die geuren. Jaaa!!”

Christa van der Lijn – Miss Tajine

Het plezier en het experiment proef je direct in de creaties van Christa. Niet alleen in de tajines. Bij elke maaltijd kan de gast ook een salade of een soepje nemen. Ik nam een salade van meloen waar subtiel wat rozenwater overheen was gesprenkeld; een goddelijke combinatie voor tong én neus. “Welke ik zelf echt té lekker vind is de tajine met pompoen, amandelen en rozijnen. Juist ook omdat die zo’n heerlijke aromatische geur heeft. En de vistajine is ook echt om je vingers bij af te likken.”

Verliefd op de Hardebollenstraat

Bij Miss Tajine staat de eigenaar niet alleen in de winkel, ze woont er ook nog eens boven. “Gelukkig vond ik snel dit pandje, met bovenhuis. Ik was meteen helemaal verliefd.” In de Hardebollenstraat zorgt een kleurrijke verzameling kleine zelfstandige winkeltjes voor een knusse sfeer. Op deze zonnige dag waan ik me in een mediterraans dorp. Hier en daar zit een ondernemer op een bankje voor zijn zaak. Het hectische centrum lijkt ver weg, terwijl de Neude toch op een steenworp afstand ligt. Tussen de oude platanen van de Breedstraat en de gezellige terrasjes van Voorstaat, ligt dit autovrije straatje verscholen. Je zou er bijna voorbij lopen.

In de afhaalwinkel van Miss Tajine

Gelukkig vond ik snel dit pandje, met bovenhuis. Ik was meteen helemaal verliefd.”

Christa van der Lijn – Miss Tajine

“De buurt heeft zo’n gemoedelijke sfeer, dat had ik van te voren echt niet verwacht. Iedereen leeft met elkaar mee, komt even bij elkaar kijken. Ik had van de week een soepje bedacht voor de hete dagen. Ik liet het aan Vanessa (van Life’s a Peach, red.) proeven en bedacht toen ter plekke dat ik haar focaccia’s er wel bij wilde verkopen omdat ze een weekje op vakantie ging. Gewoon een minuutje babbelen en we hadden een hittegolfmenuutje geregeld. Zo helpen en promoten we elkaar een beetje. Je hoeft geen concurrent van elkaar te zijn. Je moet het samen doen.”

De warme omhelzing

Ambitie genoeg, maar een Miss Tajine restaurant zal er waarschijnlijk niet komen. “Ik vind het juist leuk dat ik het hier allemaal lekker persoonlijk kan houden. Is kneuterig het goede woord? Dat je de warme omhelzing voelt, dat vind ik belangrijk.”

Hou je van avontuurlijke smaken en geurige maaltijden? Dan moet je Miss Tajine snel eens proberen. Geef jouw bestelling door via misstajine.com

Tekst: Sven Willemse


food & drinks afhaal restaurant beste restaurants van utrecht culinaire inspiratie diner eettentje eten lekker uit eten marokkaans eten restaurant tagine uit eten in utrecht uit in utrecht Unikwartier universiteitskwartier wereldkeuken zin in utrecht

In 't kort

Naam

Christa van der Lijn

Onderneming

Miss Tajine

Website

www.misstajine.com

Specialiteit?

Tajines om af te halen

Locatie

Hardebollenstraat 2

Sinds

2020