MIRK fair-fashion


Bij MIRK vind je de ontwerper gewoon achter haar naaimachine

Als ik de winkel van MIRK fair-fashion binnenstap, tref ik Mirjam Pater achter haar naaimachine. Met haar meetlint is ze net bezig de maten op te nemen van een mooie lap stof. Het is meteen duidelijk; hier werkt een vakvrouw. De winkel is dan ook eerder een open atelier, waar alle stukken aan de rekken uniek en handgemaakt zijn door de eigenaresse zelf.

Van het theater naar de winkel

“Ik ben eigenlijk kostuumontwerpster voor het theater. De afgelopen jaren werd steeds meer gesnoeid in de budgetten voor cultuur. Door de bezuinigingen werd het werken in de sector steeds lastiger. En toen dacht ik, kom maar op! Ik begin zelf een winkel met theatrale kleding. Alles wat je ziet is handgemaakt en ontworpen door mij. Gewoon ik en mijn machine, dat is het eigenlijk. Ik durf wel te zeggen dat alle modellen een eigen signatuur hebben. Een tikje theatraal, maar wel eenvoudig en ontdaan van alle poespas. Ik vind het draagbaar voor iedereen, hoewel sommige modellen echt wel gedurfd zijn.”

Gewoon ik en mijn machine, dat is het eigenlijk”

Mirjam Pater – Mode-ontwerpster MIRK fair-fashion

Unieke kleding van duurzame stoffen

De naam MIRK fair-fashion refereert aan de herkomst van de materialen. Alles is afkomstig uit circulaire of duurzame bronnen. Zoals de biologische hennep die Mirjam gebruikt voor denim kleding. Of de gerecyclede dekens, die ze omtovert tot originele winterjassen die gretig aftrek vinden. “Ook gebruik ik restpartijen van theaterproducties en koop ik de reststoffen van Joline Jolink op. En daarvan maak ik dan dit weer.” Mirjam showt trots een wijdvallende jas met een bont patchwork van diverse stoffen en kleuren.

De kleurrijke jassen, blouses, kimono’s en broeken in de winkel hebben overduidelijk een eigen signatuur. Mirjam’s theaterachtergrond is onmiskenbaar. De unieke, handgemaakte collectie trekt vaste klanten die niet houden van het standaard aanbod in de grote modeketens. “Ik wil het graag betaalbaar houden. Dat iedereen mijn creaties kan kopen, vind ik misschien nog wel het allerbelangrijkste. En ik pas met plezier een kledingstuk aan op jouw lichaam. Van supersmal tot maat 50, geen probleem. Ik zit hier toch met mijn naaimachine. En ik vraag daar niets extra’s voor.”

Het leukste straatje van Utrecht

Mirjam streek in 2019 neer in de intieme Hardebollenstraat. De meeste mensen zijn inmiddels vergeten dat het hier vroeger een komen en gaan was van groezelige ventjes op zoek naar goedkope seks. Het laatste rode licht doofde in 2013. Bij MIRK komt nog wel eens een jolige toerist aan met een reisgids, op zoek naar sporen van die dubieuze folkore van Hollandse raamprostitutie. “Het is wel een grappig verhaal dat in de Middeleeuwen dit straatje altijd vol zat met naai-ateliers. In zekere zin is er dus altijd genaaid in de Hardebollenstraat, en zetten we nu deze eeuwenoude traditie voort met MIRK.”

In de Middeleeuwen zat dit straatje vol met naai-ateliers. Wij zetten de traditie weer voort”

Mirjam Pater – Eigenaresse MIRK fair-fashion

De groezelige hokjes van de dames van plezier zijn onherkenbaar gemuteerd in vrolijke winkeltjes van kleine ondernemers. Naast MIRK verkoopt Life’s a Peach (https://www.lifesapeach.nl/) haar veganistische lekkernijen, een deur verderop zit Little Beershop (https://www.littlebeershop.nl/) met zijn razend succesvolle zelftap-concept en aan de overkant van de straat zitten de dames van SUS Goudsmeden (www.susgoudsmeden.nl) geconcentreerd sieraden te smeden in hun atelier. Dit stukje Unikwartier is hard op weg het leukste straatje van Utrecht te worden. Kleurrijk, ambachtelijk, authentiek en persoonlijk; zo vind je ’t niet vaak meer.

Gezellig bij elkaar over de vloer

Unikwartier herbergt meer ambachtelijke ondernemers die zelf kleding of schoenen ontwerpen.  Akazimi is specialist in maatpakken (https://akazimi.nl/), Raphia ontwikkelt schoenen van Marokkaans palmblad (https://www.raphia.nl/) en ook de duurzame mode-ontwerpster Joline Jolink streek onlangs neer in de Voorstraat.

“Het Unikwartier heeft me altijd aangetrokken. Ik hou echt niet van de sfeer op de Oudegracht enzo. Ik moet het ook hebben van het publiek dat bewust naar dit soort winkels gaat. Mensen die net een stapje verder kijken dan het centrum, wat avontuurlijker zijn ingesteld. We hebben bewust gekozen voor de Hardebollenstraat. De huurbaas is heel tof. Hij wil graag dat hier alleen creatieve kleine winkeltjes zich vestigen.“

De ondernemers komen graag bij elkaar over de vloer. Naast de samenwerking met Jolink, stuurt Puha Shop regelmatig klanten met specifieke wensen door naar MIRK. “We komen bij elkaar kijken en drinken regelmatig een bakkie. Het is gewoon een hele fijne buurt. En het zit elkaar totaal niet in de weg. De eigenaren staan hier allemaal zelf in de winkel. Ik hou daar van, dat het allemaal echt authentieke winkels zijn. We staan hier allemaal met hart en ziel.’

Tekst: Sven Willemse


ambacht design dagje weg duurzaam eerlijke mode fairtrade fashion kledingwinkel kleermaker kostuumontwerp mode mode ontwerpster shoppen in utrecht Unikwartier universiteitskwartier winkelen in utrecht zininutrecht

In 't kort

Naam

Mirjam Pater

Onderneming

MIRK fair-fashion

Website

https://www.mirk.shop/

Specialiteit?

Unieke, handgemaakte kleding van duurzame stoffen

Locatie

Hardebollenstraat 11

Sinds

2019

Top spots

Life’s a Peach

Huisgemaakte Italiaanse lekkernijen

Sussies Vintage

Top-notch collectie seventies vintage

Little Beershop

Uniek zelftap concept