Life’s a Peach


Paradijs voor liefhebbers van design en Italiaans eten

In het leukste straatje van Utrecht – de Hardebollenstraat – vind je tegenwoordig vooral  knusse winkeltjes van jonge, creatieve startups. Het concept van Vanessa Bronzina past perfect bij deze bonte verzameling ambachtelijke ondernemers. Life’s a Peach is een focacceria en designshop inéén. “Mijn passie voor Italiaanse specialiteiten combineer ik met het exposeren van designmeubels en ander werk van bevriende lokale kunstenaars en ontwerpers.”

Italiaanse roots: design & eten

“Van jongs af aan wilde ik mijn eigen baas zijn. In dit concept kan ik mijn horeca-ervaring en mijn kennis als afgestudeerd interior designer kwijt. Ik ben van origine Italiaans. Negen jaar geleden kwam ik naar Nederland. Ik miste de heerlijke focaccia’s uit mijn geboorteland. Die heb je hier dus niet, en al helemaal niet de focaccia’s zoals die ze maken in Ligurië, waar ik vandaan kom.”

“Iedereen denkt natuurlijk altijd aan pizza bij Italiaans eten. Maar ik heb zelf altijd meer liefde voor de focaccia gevoeld. Ik heb ook zulke fijne herinneringen aan lekker samen focaccia eten op het strand. Echt zo’n beleving uit je jeugd die je altijd bijblijft.”

Het genot van de perfecte focaccia

“Wat heel belangrijk is voor een goede focaccia, is dat het deeg met olijfolie en zout is bereid. Dat proef je terug, zo lekker!” Het klassieke recept uit Genua eet men zonder topping. De Focaccia Genovese mag niet meer dan 2 centimeter hoog zijn; één van de vele keukenregels die zo kenmerkend zijn voor de Italiaanse culinaire traditie. In Liguria eten mensen ze gewoon los uit de hand of als bijgerecht bij de pasta. Maar je kan de bodem ook door midden snijden en vullen als een soort pita-broodje. 

Naast de Genuaanse klassieker verkoopt Vanessa een heel assortiment belegde focaccia’s met bijvoorbeeld geroosterde groenten, artisjok, ui of olijven. “Ik vind het altijd lastig om één bepaalde soort als favoriet aan te wijzen. Iedereen heeft toch zo zijn voorkeuren qua ingrediënten. Daarom heb ik ook altijd zes verschillende soorten in mijn winkeltje.”

Traditie en experiment

“Maar mijn zelfbedachte specialiteit is toch wel de Focaccia Life’s a Peach met geroosterde perzik, balsamico-ui en veganistische fetakaas. Die zoet-en-zout-combinaties kreeg ik als kind al mee van mijn moeder. Zij belegde rustig een pizza met peer en gorgonzola. Echt heerlijk is dat! Van haar heb ik ook dat experimentele denk ik.”

“Wat dat betreft zijn wij absoluut zeer vooruitstrevende Italianen ja, haha. Alhoewel ze in het Noorden van Italië sowieso wel meer open staan voor het uitproberen van nieuwe dingen en variaties op recepten.” Vanaf Napels richting het zuiden wordt de culinaire traditie gaandeweg steeds strenger. Als orthodoxe schatbewaarders waken koks en moeders daar over eeuwenoude familierecepten en culinaire tradities. 

Alles uit eigen oven

De vitrines van Life’s a Peach bulken van de oog- en tongstrelende delicatessen. Zoet en hartig, alle smakelijk uitgestalde lekkernijen komen uit de oven van Vanessa. De enthousiaste eigenaresse bedenkt en bakt alles zelf met verse, seizoensgebonden ingrediënten. 

Iedereen denkt aan pizza bij Italiaans eten. Maar ik heb zelf altijd meer liefde voor de focaccia gevoeld.”

Vanessa Bronzina – Life’s a Peach

Dat er geen dieren voor haar creaties worden lastiggevallen is natuurlijk mooi meegenomen. Maar ze wil geen nadruk leggen op het veganistische aspect. Liever laat ze haar klanten zonder waarschuwing genieten van haar vegan gebakjes, broodjes en pasteitjes zodat ze zonder weerstand kunnen ervaren hoe lekker veganistisch kan smaken. “Daarom schreeuw ik het ook niet van de daken. Het moet gewoon lekker zijn, daar gaat ’t om. Dat iets vegan is bereid, vind ík weliswaar belangrijk, maar voor andere mensen is ’t vaak hooguit mooi meegenomen.”

Naast focaccia’s is de ‘pastel de nata’ een echte bestseller. Deze gevaarlijk lekkere Portugese kuipjes gevuld met custard maakt Vanessa uiteraard zonder zuivel en ei. “In heel Portugal is er maar één bakker die ze vegan maakt. En ik dus, haha. Iedereen is er gek op. Het is ook zo’n lekker klein hapje. Je moet echt uitkijken dat je er niet teveel van eet.”

Mensen bestellen de zoete pasteitjes met dozen tegelijk. En terecht, de gevulde knapperige schaaltjes van bladerdeeg zijn om je vingers bij op te vreten. Ook de Bomboloni, gevulde donuts, kijken me verleidelijk aan. Maar ik ben sterk, weet dat ik hier nog vaker ga komen en bewaar deze Italiaanse traktatie voor een volgend bezoek aan Life’s a Peach.

Mijn passie voor Italiaanse specialiteiten combineer ik met het exposeren van werk van lokale kunstenaars en ontwerpers.”

Vanessa Bronzina – Life’s a Peach

Design van lokale ontwerpers

Creaties van Utrechtse makers

Het eclectisch ingerichte roze afhaalwinkeltje in de Hardebollenstraat staat ook bol van de producten en creaties van Utrechste makers, kunstenaars en ontwerpers. De collectie wisselt regelmatig zodat steeds nieuwe lokale talenten de kans krijgen hun werk te tonen. Ik blijk te zitten op een prachtige handgemaakte stoel van Wiva Design, het meubelmerk van Vanessa en haar vriend. Tegenover me sieren posters met illustraties van Studio Hadewijch de muur. 

Bij de knusse zithoek achterin, blijkt nog een half museum verstopt. Keramiek, fotografie, illustraties, circulaire geurkaarsen van soja en draagtassen van ananasleer omringen de twee gasten die tijdens het interview rustig smikkelen van hun taartjes. Het lijkt wel een mini-showroom op de Dutch Design Week, zoveel leuke experimenten met materialen en design op een paar vierkante meter. 

Genieten van kunst en keuken

Alle objecten en creaties die worden geëxposeerd in Life’s a Peach zijn te koop. Ik moet opeens sterk terugdenken aan Berlijn, waar ik 15 jaar geleden per ongeluk terechtkwam in Kauf dich Glücklich. Het gevoel dat ik destijds in die geniale coffeebar-lunchroom-kunstgalerie had, bekruipt me nu weer: ik wil gewoon alles kopen. Het is hier genieten voor liefhebbers van design en de mediterraanse keuken. 

Life’s a Peach is woensdag t/m zaterdag geopend tussen 11 en 15 uur. Je kunt je bestelling afhalen voor thuis of opeten in de gezellige zithoek. Check https://www.lifesapeach.nl/ voor meer info en bestellingen.

Tekst: Sven Willemse


design food & drinks afhaal restaurant eettentje eten expositieruimte focaccia interior design italiaans eten kunstgalerie lokale ontwerpers lunch lunchroom mediterraans restaurant Unikwartier universiteitskwartier vegan veganistisch restaurant

In 't kort

Naam

Vanessa Bronzina

Onderneming

Life’s a Peach

Website

www.lifesapeach.nl

Specialiteit?

Bomboloni, pasteis de nata en focaccia’s

Locatie

Hardebollenstraat 9

Sinds

2019

Top spots

MIRK fair-fashion

Handgemaakte kleding van duurzame stoffen

The Malt Vault

Goed verstopte whiskey & cocktailbar

Puha Shop

Mode, interior design en prints van young designers