Kathedrale Koorschool


We zingen in de Kathedraal, maar ook op allerlei andere podia

Wat een vrij statig en indrukwekkend grachtenpand aan de Plompetorengracht lijkt, is eigenlijk een gezellig en daarnaast super muzikale basisschool. De leerlingen van de Kathedrale Koorschool zingen elke dag en dat is bij binnenkomst meteen te horen. En alle ingestudeerde liedjes worden ook nog eens vrij vaak voor een publiek gezongen.

Wat is de Kathedrale Koorschool?
“Wij zijn een basisschool voor leerlingen van groep 5 tot en met 8. We hebben geen onderbouw. Kinderen die hier komen doen eerst auditie, we kijken dan of ze geschikt zijn om heel veel te zingen en of ze een goede stem hebben voor in het koor. We zingen een keer in de maand in de Kathedraal. Leerlingen uit groep 7 en 8 sluiten zich dan aan bij het kathedrale koor van volwassenen. Daarnaast zingen we ook op allerlei andere podia. We hebben bijvoorbeeld gezongen op de opening van de Caravaggio-tentoonstelling in het Centraal Museum en in het Top2000 café in Beeld en Geluid.

We zingen de hele dag, dus daar moet je wel van houden’

Margriet van der Ploeg – Kathedrale Koorschool Utrecht

Waar een klassiek kinderkoor nodig is ergens in het land, daar hopen wij van de partij te zijn. Dat is ook de reden dat we geen onderbouw hebben. Voor jonge kinderen is dat gewoon een beetje te veel. We zitten eigenlijk in een groot woonhuis, dus onze klassen zitten niet heel vol. In totaal hebben wij zo’n 80 leerlingen. Elke dag besteden wij aandacht aan muziek en koor, anders kunnen de leerlingen nooit dat niveau halen. Het tempo is dan ook wel vrij hoog want de rest van de stof moet dus in een kortere tijd gedaan worden. Kinderen moeten dus vrij veel in huis hebben om dit bij te houden.”

Hoe is deze school ontstaan?
“ In dit pand en het pand naast ons zat vroeger het Nederlands Instituut voor de Katholieke kerkmuziek. Je kon hier vroeger leren hoe je misdienaar, organist of dirigent van een kathedraal koor werd. In de jaren ‘90 is die opleiding naar het Conservatorium gegaan maar de koorschool, die hier ook al sinds 1959 zat, is nog wel gebleven. In het begin was de school alleen voor jongens maar sinds 1968 mochten er ook meisjes naartoe. Dit jaar bestaan we 60 jaar. Als we alleen nog in de kathedraal zouden zingen denk ik dat het voor ons wel een stuk moeilijker zou zijn. Je ziet dat niet alleen de katholieke kerk maar alle kerken het moeilijk hebben. Het ledenaantal neemt terug en wij merken die ontwikkeling op school ook. We geven les geïnspireerd op de katholieke traditie maar we zijn geen katholieke school. Alle leerlingen zijn hier welkom. De voorwaarde is vooral dat je aardig stemmateriaal hebt en helemaal dat je zingen echt heel leuk vindt. Als je dat niet leuk vindt, dan zit je hier niet goed. We zingen de hele dag, dus daar moet je wel van houden.”

Wat is het leukste wat u heeft meegemaakt met de Kathedrale Koorschool?
“Eigenlijk zijn dat alle optredens die we mogen doen. Dat kan het optreden bij de Top2000 zijn of een uitvoering van de Kinder Matteüs. Van die optredens geniet ik het meest. Dan weet je gewoon dat alles loopt. Om te zien wat de kinderen kunnen is echt heel leuk. Ze zingen zo fantastisch en dat je daar aan mee mag werken vind ik echt een enorm voorrecht.”


cultuur kinderen koor muziek religie zang

In 't kort

Naam

Margriet van der Ploeg

Onderneming

Kathedrale Koorschool

Website

https://koorschool-utrecht.nl

Specialiteit?

De meest muzikale basisschool van Utrecht

Locatie

Plompetorengracht 5

Sinds

1959

Top spots

Bloemenmarkt op het Janskerkhof

Eazie wok, Voorstraat

Aan het einde van de Wittevrouwenstraat aan het water, waar je heel mooi kunt lopen