Kargadoor


In 60 jaar tijd van jeugdsoos naar cultureel centrum

Van jeugdsoos naar een cultureel centrum vol actievoerders. Tegenwoordig kan je bij de Kargadoor terecht voor kleinschalige gesprekken, muziekoptredens, theatervoorstellingen, comedyshows en films. Dat allemaal met een positief tintje.

Hoe is de Kargadoor ontstaan?
“Lang geleden in 1958 wilde men iets doen voor jongeren. Eigenlijk om ze van de straat te houden en ze wat te doen geven. De Kargadoor groeide uit in een soort jeugdsoos en dat werd steeds meer georganiseerd.

Tien jaar later verhuisde Kargadoor van de Sweder van Zuylenstraat naar dit pand. Het was in die tijd een cultureel centrum vol actievoerders van onder andere ‘Baas van eigen Buik’. In de jaren 80’ hield dit een beetje op. Vanaf toen zijn wij een cultureel en maatschappelijk podium gaan vormen.”

Wat voegt Kargadoor toe aan het Universiteitskwartier?
“Wij zijn er om de maatschappij een beetje beter te maken. Dat doen wij op een hele kleine manier, we informeren mensen door te vermaken. Een comedyshow over bijvoorbeeld het tegengaan van plastic in de oceaan, dat leuk en zinnig is. Daarnaast werken wij met ongeveer 30 vrijwilligers zonder subsidie. Iets wat nauwelijks voor komt in deze tijd.”

Wij zijn er om de maatschappij een beetje beter te maken”

Maarten Stockschen – Kargadoor

Waarom naar Kargadoor?
“Wij doen het net een beetje anders: gesprekken, muziek, theater en film allemaal onder één dakje. Wij zijn niet het grote Tivoli Vredenburg, maar kleinschalig met maximaal 70 mensen in de zaal. Dat maakt het ook echt persoonlijk. Daarnaast vieren wij dit jaar ons 60-jarige bestaan. Dat gaan we natuurlijk elke maand groot vieren, genoeg reden om een keer langs te komen.” W


cultuur cabaret comedy congreslocatie debat livemuziek theatercafé vergaderlocatie zaalverhuur

In 't kort

Naam

Maarten Stockschen

Onderneming

Kargadoor

Website

https://kargadoor.nl

Specialiteit?

Kleinschalige optredens die de wereld een beetje beter maken

Locatie

Oudegracht 36

Sinds

1958

Top spots