Boekhandel en uitgeverij Erven J. Bijleveld


Je ziet hier andere dingen dan in de standaard boekhandels

Het Unikwartier kent een wijde selectie aan bijzondere winkels. Zo zijn er ondernemers die pas net open zijn en een vliegende start maken, maar misschien nog wel unieker zijn de spelers die al lang meedraaien, zoals boekhandel Bijleveld op het Janskerkhof. In 2015 bestond de winkel en uitgeverij 150 jaar. Een mijlpaal die zij onder andere te danken hebben aan hun trouwe klantenkring en een originele boekencollectie.

Wat doen/verkopen jullie?
“Wij verkopen boeken. We zijn de oudste, nog bestaande, zelfstandige boekhandel-uitgeverij. Vroeger, in de 19de eeuw was een veelvoorkomende combinatie, nu zijn wij de enige in Nederland. We verkopen dus niet alleen boeken maar we maken ze ook.

We zijn de oudste zelfstandige boekhandel-uitgeverij in Nederland”

Bastiaan Bommeljé en Maartje Kroonen – Boekhandel Bijleveld

Veel boekhandels zijn aangesloten bij een inkooporganisatie, maar wij doen dat allemaal zelf. Daardoor hebben wij de vrijheid die andere winkels wellicht niet hebben. We geven veel verschillende boeken uit. Filosofische boeken, sociologisch, wijsheid, klassieken, duurzame boeken en geen bestsellers. Maar wel boeken die over tien of twintig jaar nog gelezen worden.”

Wat maakt Bijleveld speciaal?
“Wij zijn een boekhandel die zich onderscheidt in de keuze van boeken. Die keuze maken wij tijdens het inkopen van de boeken. Sommige dingen verkopen we niet en soms staan we juist heel erg achter dingen. We hebben veel Engelstalige boeken en een mooie afdeling non-fictie. We proberen echt een duidelijke keuze daarin te maken, zodat je toch andere dingen hier ziet dan in de standaard boekhandels. De keuze van de boeken baseren we uiteraard op interesse. Daarnaast hebben we ook een hele vaste klantenkring die zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld, die dragen ook wel bij aan de keuze van onze boeken.”

Wat voegen jullie toe aan het Unikwartier?
“De boekhandel. Dat is eigenlijk het enige goede antwoord wat we daarop kunnen geven. Een echt goede boekhandel is in deze tijd wel een unicum. Voor de rest zit er vrij veel horeca om ons heen. Dus daarin springen wij er ook uit. Tussen de horecazaken zijn wij dan wel een verademing. Je kunt hier in alle rust rondlopen, mensen zijn soms wel een uur binnen.”


ambacht antiquariaat boeken boekhandel uitgeverij

In 't kort

Naam

Bastiaan Bommeljé en Maartje Kroonen

Onderneming

Boekhandel en uitgeverij Erven J. Bijleveld

Website

https://bijleveldbooks.nl

Specialiteit?

Een originele selectie aan boeken en een uitgeverij

Locatie

Janskerkhof 7

Sinds

1865

Top spots

Food and the City

Food and the City

Puha

Puha

 

Schoenmakerij ‘t Ambacht

Schoenmakerij ‘t Ambacht