Ana’s Lams Dis


Texels lamsvlees geserveerd met een groot hart

Terwijl de kok op de achtergrond de messen slijpt, en het vuur van haagbeuken houtsnippers de ruimte langzaam vult met een goddelijk aroma, spreek ik met Gülnaz Aslan. De gepassioneerde mede-eigenaar van restaurant Ana’s Lams Dis gooide het roer radicaal om en begon een nieuw concept in haar geliefde Voorstraat. 

“We bestonden 16 jaar als Ana’s Kuzin (Moeder’s Keuken, red.). Het werd allemaal teveel routine. Ik kreeg lichamelijke klachten van steeds maar dezelfde handelingen. We wilden een exclusief restaurant neerzetten waar we al onze creativiteit in kwijt konden. Het moest een culinaire aanvulling worden, een verrijking van het aanbod in de stad. Een restaurant waar je het lekkerste vlees kan eten, maar wel met respect voor mens, dier en milieu.

Kwaliteit overleeft elke crisis
“De buurt heeft een ruw randje, dat moet ik accepteren. Dat is ook wat mij

We wilden een exclusief restaurant neerzetten waar we al onze creativiteit in kwijt konden.”

Gülnaz Aslan – Ana’s Lams Dis

“We zijn eind 2019 gestart, daarna maanden verbouwd, en toen het af was, begon de corona-crisis.” Hebben ze geen spijt dat ze hun catering- en afhaalconcept niet nog een tijdje hebben aangehouden? “Nee, geen moment. Al was natuurlijk wel een beetje zuur hoe het allemaal liep. We kunnen momenteel binnen maar 12 in plaats van 32 gasten bedienen, naast onze eigen bezorgservice. Maar we zijn blij dat we weer heerlijke gerechten kunnen serveren, gasten blij maken… Corona treft ons allemaal. Maar we geloven er in dat we iets bijzonders hebben neergezet dat deze crisis zal overleven.”

En dat lijkt goed gelukt. Werkelijk alles wat ik om me heen zie, blijkt zelf bedacht en ambachtelijk gefabriceerd door Turkse ambachtslieden: handgemaakte tafels van walnotenhout, stoelen bekleed met persoonlijk uitgezocht leer uit Istanbul, de prachtige verlichting, de vleesspiesen van Turks hout. De haard, waar spiesen met mals Texels lam, kippendijen, gehakt of groenten worden geroosterd, is afgewerkt met prachtig gegraveerd koperbeslag. Zelfs de elegante bakjes op tafel waar bezoekers hun spiesen na het smullen in steken, zijn door dezelfde koperslager op maat gemaakt voor Ana’s Lams Dis.

Exclusief en duurzaam smullen
“We gaan voor kwaliteit en exclusiviteit. Zowel het interieur, als de dranken, als het verse lamsvlees dat we gekoeld geleverd krijgen uit Texel. En natuurlijk de manier waarop we bereiden. Vanaf vier uur ’s middags wordt het vlees langzaam gaar geroosterd boven een vuur van haagbeuksnippers. Deze methode zorgt voor supermals vlees en een intense rooksmaak. Ik eet zelf bijna geen vlees. Maar als ik het doe, moet de ervaring helemaal kloppen. De meeste restaurants halen vlees uit Argentinië of Nieuw-Zeeland. Kan je nagaan, dat vlees heeft duizenden kilometers afgelegd voordat het op je bord ligt! Dat kan niet meer vind ik. Daarom serveren wij Texels lamsvlees; het beste lamsproduct ter wereld, en de meest duurzame keuze.“

Ik eet zelf bijna geen vlees. Maar als ik het doe, moet de ervaring helemaal kloppen.”

Gülnaz Aslan – Ana’s Lams Dis

Je steentje bijdragen aan de samenleving

Gülnaz vertelt bevlogen over samenwerkingen met lokale producenten en leveranciers. Want ook dat is een pijler van Ana’s Lam Dis; zorgen dat je iets bijdraagt aan de samenleving als onderneming. Winst maken is nodig, maar niet meer dan een randvoorwaarde om samen met andere gepassioneerde ondernemers iets moois neer te zetten en elkaar te steunen. Zo schenken ze heerlijke sapjes van afgekeurd fruit van Schulp uit Breukelen en bieren van Utrechtse brouwerijen zoals VandeStreek, Oproer en De Leckere. De wijnen komen uit Turkije. “De Turkse wijnen zijn gewoon heel erg lekker, die uit Limburg kunnen daar nu nog niet aan tippen. Wie weet over 100 jaar, hahaha.”

Hartverwarmende passie

Het maatschappelijk ondernemen komt ook tot uiting in de liefdadigheidsprojecten van Sonya en Gülnaz. Zo voorziet het restaurant regelmatig daklozen van de Sleep Inn van een warme maaltijd. Tijdens de lockdown bedacht ze een actie voor buurman Chris van Schoenmakerij ’t Ambacht. Met een haal-en-breng-service kon hij toch zijn klanten blijven helpen tijdens de crisis. 

“En we gaan na 16 jaar eindelijk de steeg hiernaast opknappen. Het was nog een hele klus om de gemeente zo ver te krijgen. Maar nu liggen er dan toch plannen om die vieze, rommelige steeg om te toveren tot een sfeervolle mediterrane doorgang. Ik hoop echt dat hierdoor meer verwaarloosde steegjes samen met bewoners worden omgevormd tot fijne plekken. Ik woon nu 45 jaar in Utrecht. Ik wil mijn mooie stad in een goede staat doorgeven aan volgende generaties, zodat zij er net zo van kunnen genieten als ik.”

Het klinkt bijna wel of de twee sympathieke dames deze zaak alleen zijn begonnen om anderen te helpen. Misschien is die inclusieve manier van ondernemen ook wel normaler in Turkije, dan in Nederland, waar het toch vaak ‘ieder voor zich’ is? “Daar is de ‘wij-cultuur wel sterker. Men zorgt altijd goed voor de eigen familie. Maar daarbuiten kunnen ze elkaar ook zomaar kapot concurreren. Maar hier is het gewoon wij, Ana’s Lams Dis, hoe we in het leven staan.”

Een aanwinst voor Unikwartier

De combinatie van Turkse en Hollandse sferen, ideeën en producten maakt Ana’s Lams Dis uniek in de stad. Wat mij betreft een regelrechte aanwinst voor Unikwartier. Bij Ana’s Lams Dis is alles tot in de puntjes verzorgd. Een zaak gedreven met hartverwarmende passie. Kwaliteit, duurzaamheid en exclusiviteit komen samen in dit intieme, bijzondere restaurant aan de Voorstraat. Ik weet wel waar ik binnenkort een lamsspies ga eten.

Tekst: Sven Willemse


food & drinks afhaal restaurant al a carte avondje uit beste restaurants van utrecht culinaire inspiratie diner eettentje eten lekker uit eten mediterraans restaurant turks uit eten in utrecht uit in utrecht Unikwartier universiteitskwartier wereldkeuken zin in utrecht

In 't kort

Naam

Gülnaz Aslan

Onderneming

Ana’s Lams Dis

Website

www.anaslamsdis.nl

Specialiteit?

Malse spiesen van Texels lamsvlees, kippendij of groenten

Locatie

Voorstraat 62

Sinds

2019