MIRK fair fashion: ontwerper in de winkel

Als ik de winkel van MIRK fair-fashion binnenstap, tref ik Mirjam Pater achter haar naaimachine. Met haar meetlint is ze net bezig de maten op te nemen van een mooie lap stof. Het is meteen duidelijk; hier werkt een vakvrouw. De winkel is dan ook eerder een open atelier, waar alle stukken aan de rekken uniek en handgemaakt zijn door de eigenaresse zelf.

Unieke kleding van duurzame stoffen

De naam MIRK fair-fashion refereert aan de herkomst van de materialen. Alles is afkomstig uit circulaire of duurzame bronnen. Zoals de biologische hennep die Mirjam gebruikt voor denim kleding. Of de gerecyclede dekens, die ze omtovert tot originele winterjassen die gretig aftrek vinden. “Ook gebruik ik restpartijen van theaterproducties en koop ik de reststoffen van Joline Jolink op. En daarvan maak ik dan dit weer.” Mirjam showt trots een wijdvallende jas met een bont patchwork van diverse stoffen en kleuren.

Gewoon ik en mijn machine, dat is het eigenlijk”

Mirjam Pater – Mode-ontwerpster MIRK fair-fashion

Milieuvriendelijke haarproducten van Kevin Murphy

De kleurrijke jassen, blouses, kimono’s en broeken in de winkel hebben overduidelijk een eigen signatuur. Mirjam’s theaterachtergrond is onmiskenbaar. De unieke, handgemaakte collectie trekt vaste klanten die niet houden van het standaard aanbod in de grote modeketens. “Ik wil het graag betaalbaar houden. Dat iedereen mijn creaties kan kopen, vind ik misschien nog wel het allerbelangrijkste. En ik pas met plezier een kledingstuk aan op jouw lichaam. Van supersmal tot maat 50, geen probleem. Ik zit hier toch met mijn naaimachine. En ik vraag daar niets extra’s voor.”

Interview met Mirjam Pater

MIRK Fair Fashion is dinsdag t/m zaterdag geopend vanaf 11 uur en elke eerste zondag van de maand vanaf 13 uur. Kom langs op de Hardebollenstraat 11 in Utrecht of kijk op www.mirk.shop

Lees hier het hele interview.


bewust winkelen dagje uit duurzaamheid duurzame mode fair fashion fashion Hardebollenstraat kleding kostuumontwerp mode modeontwerpster modezaak shoppen in utrecht Unikwartier universiteitskwartier Utrecht hotspots zin in utrecht