Kunstliefde: liefde voor de kunst

Met Anna Ulyashyna, de nieuwe directeur van Kunstliefde, wandel ik langs manshoge foto-installaties die de wanden van dit eeuwenoude ‘clubhuis’ voor kunstenaars sieren. Hier waren beroemde leden zoals Dick Bruna, Rietveld en Mondriaan kind aan huis. Misschien loop ik wel letterlijk in hun uitgewiste voetsporen. Ik merk dat kippenvel krijg als ik bedenk wat zich allemaal kan hebben afgespeeld in deze serene kunstoase aan de Nobelstraat.

De imposante kunstwerken zijn onderdeel van de expositie Remnants of a Moment. Kunstliefde mag eindelijk weer bezoekers ontvangen en opende deze maand voor het eerst sinds de coronapandemie haar deuren met deze tentoonstelling van drie fotografen, winnaars van de Keep an Eye Foundation prijs. Bezoekers worden uitgedaagd uit hun schulp te kruipen en zich te laten je inspireren door de eigenzinnige blik van de makers. Alledaagse objecten en materialen werden uit hun context gehaald, opgeblazen, gemangeld, verstild of juist tot leven gewekt door schimmels en chemicaliën toe te voegen. Dit is fotografie in museale proporties.

Het wordt echt een feestje voor kunst en cultuur komend jaar

Anna Ulyashyna – Directeur Kunstliefde

“Die andere kijk op de wereld, dat is precies wat kunst zo verrijkend maakt. En waarom ik verliefd ben op Kunstliefde”, vertelt Anna met groot enthousiasme. “Kunstenaars hebben echt ander DNA. Hun andere manier van kijken geeft verdieping aan soms hele normale dingen waardoor mensen geïnspireerd kunnen raken. en tot anders denken worden aangezet. Daarom vind ik het ook belangrijk voor de stad dat instellingen zoals Kunstliefde behouden blijven.”

Anna is zelf kunstschilder. Tijdens haar jeugd in Wit-Rusland, nog voor de dictator Loekasjenko aan de macht kwam, werd ze met kunst en cultuur omringd. “Voor mij is het niet meer dan normaal dat kunst bij je lifestyle hoort. Dat het toegankelijk en laagdrempelig moet zijn voor het volk. Of je nou arm of rijk bent, kunst moet altijd in de buurt zijn. Zo ben ik ook zelf opgevoed.”

Steeds meer kunst en cultuur in Utrecht

Gelukkig is er in Utrecht steeds meer ruimte voor kunst en cultuur. De gemeente maakt de komende jaren extra budget vrij voor culturele initiatieven en instellingen zoals Kunstliefde. Erg belangrijk vindt Anna. “Zeker in deze droevige tijden, waarin de deur zo lang op slot zat, is er honger ontstaan naar esthetiek en zingeving. Eindelijk kunnen mensen weer de stad in om hun kunsthart te voeden. Er is zoveel gemaakt tijdens de lockdown. Ook voor kunstenaars is er een enorme drang om al dat moois weer te mogen tonen. Het wordt echt een feestje voor kunst en cultuur komend jaar.”

De geschiedenis van Kunstliefde gaat meer dan twee eeuwen terug. Het illustere genootschap werd opgericht in 1807 als plek waar kunstenaars samenkwamen voor goede gesprekken over kunst, en voor gezelligheid en inspiratie. Hier kon men even ontsnappen uit het solitaire bestaan als kunstenaar. Ze bespraken hun creaties met elkaar en de elite. Want ook de gegoede klasse was uiteraard welkom in Kunstliefde. Zij waren niet alleen de voornaamste opdrachtgevers en kopers van kunst in die tijd, maar hadden op deze plek ook een podium om te pronken met hun nieuwste aanwinsten.

De Nieuwe Liefde

Kunstliefde verwelkomt graag nieuwe kunstenaarsleden. Kunstenaars kunnen zich aanmelden voor lidmaatschap tot 15 januari 2022. Tweemaal per jaar wordt recent werk van de 150 leden van het genootschap vertoond in een ledententoonstelling. Daarnaast toont de expositie De Nieuwe Liefde het werk van nieuw aangenomen kunstenaarsleden. De beste werken van aanstormende en gearriveerde beeldende kunstenaars sieren afwisselend de witgeschilderde hoge ruimtes. Elk bezoek aan Kunstliefde is daarom een verrassing, een beleving, een ode aan de kunst, de liefde voor de kunst.

De Belofte

Kunstliefde biedt ook jonge kunstenaars een podium. De Belofte biedt net afgestudeerde HKU-studenten de kans om met een vervolgproject aan de slag te gaan onder de vleugels van Kunstliefde. Het traject zorgt ervoor dat de jonge kunstenaars niet in een zwart gat verdwijnen na hun opleiding. Kunstliefde biedt professionele begeleiding en de ruimte om zich compleet toe te kunnen wijden aan de kunst. De Belofte mondt altijd uit in een ruige en experimentele expositie, welke dit jaar te zien is van 11 september tot 10 oktober 2021.

De expositie Remnants of a Moment is te zien tot 4 juli, van donderdag tot zondag tussen 13 en 17 uur. De toegang is gratis. Je vindt Kunstliefde op Nobelstraat 12A in Utrecht en www.kunstliefde.nl.

Volg @unikwartier en @kunstliefde op Insta voor meer kunst & cultuur uit de leukste wijk van Utrecht!


art art lovers beeldende kunst expositie fotografie kunst kunstenaars tentoonstellingen Unikwartier universiteitskwartier Utrecht hotspots